Siirry pääsisältöön
Moikka! Olen 22-vuotias kauppatieteiden opiskelija Vaasan yliopistosta ja keväällä 2018 lähden Erasmus-vaihtoon Sheffieldiin, Iso-Britanniaan. Täällä on tarkoitus kirjoitella
vaihdosta, matkustelusta ja elämästä muutenkin uudessa maassa.

Cheers!

Uskomatonta, että olen ollut täällä jo yli viikon! Tuntuu paljon pidemmältä ajalta, sillä kaikenlaista on tapahtunut. Olen tottunut täällä elämiseen mielestäni hämmästyttävän nopeasti. Englannin puhuminen sujuu koko ajan paremmin ja osaan jo suunnistaa kaupungilla melko sujuvasti.

Viikko sitten sunnuntaina suljin matkalaukkuni (hieman vaivaa sai nähdä), keräsin tavarat kasaan ja nukuin tuskin ollenkaan, sillä aamulla oli aikainen herätys (3:30) ja lähtö lentokentälle. Jouduin maksamaan 11 euroa hieman ylipainoisesta laukusta, mutta en vain yksikertaisesti keksinyt enää mitä voisin jättää pois matkatavaroistani. Olin jo tehnyt pitkän listan asioista, joita pitäisi ostaa ja tehdä aikalailla samana päivänä kun saavun perille, joten en kauheasti halunnut pidentää sitäkään. Lennot (Tukholman kautta Manchesteriin) sujuivat ilman suurempia ongelmia, ja perillä sain odotella melkein kaksi tuntia junan tuloa, mutta ehdin siinä hyvin syödä ja yrittää vähän totutella ajatukseen, että täällä sitä nyt todellakin ollaan.

Jälkeenpäin olen todella ylpeä itsestäni, että jaksoin raahata kahta matkalaukkua ja reppua pitkin Manchesterin lentokenttää, junassa ja vielä Sheffieldissä asunnolleni. Jo taksissa huomasin, että sheffieldiläisillä on todella vahva Yorkshiren aksentti, sillä sain tavata kotikatuni taksikuskille kirjain kirjaimelta jotta varmasti ymmärtäisimme toisiamme. Saavuttuani perille sain asuntotoimistolta avaimen sekä petivaatteet, ja astuessani sisään asuntooni tapasin heti viereisissä huoneissa asuvat tytöt. Selvisi, että kaikki nykyiset kämppikseni tulisivat olemaan entisiä heti ensimmäisen viikon jälkeen, sillä he olivat olleet opiskelemassa syyslukukauden Erasmus-ohjelmassa, mutta heillä oli vielä viikon verran vuokrasopimusta sekä kaikenlaista tehtävää jäljellä. He olivat kuitenkin todella mukavia ja veivät minut tutustumaan brittiläiseen pubikulttuuriin kolmantena iltanani ;)


Ensimmäisenä iltana suunnistin heti ensiksi ruokakauppaan Ikeakassin kanssa, ja poikkesin myös Primarkiin ostamaan esimerkiksi henkareita ja tohvelit. Huomasin jo silloin, että ihmiset täällä ovat todella mukavia ja vaikka suomalaisessa kulttuurissa tuntemattomien ihmisten puhuttelu hellittelynimillä olisi vähintäänkin outoa, täällä se on normaali ja aivan ihana tapa. Selvittyäni kauppareissusta purin matkalaukkuni ja järjestelin huoneeni, söin pikaisesti iltapalaa ja menin nukkumaan.

Aamulla herätessäni olin hieman hämmentynyt kun heräsin vieraassa maassa enkä omasta makuuhuoneessani Suomessa. Päivän missio oli kierrellä kaupunkia, ostaa puuttuvia tarvikkeita ja tutustua hieman uuteen ympäristööni. Kävin katsomassa myös yliopistoa, jotta osaisin ensimmäisenä päivänä suunnistaa perille. Kolmantena päivänä keskiviikkona tapasin SHU:n kansainvälisen koordinaattorin, joka oli aina ystävällisesti vastaillut sähköposteihini, ja yhdessä juttelimme hetken niitä näitä. Onnistuin myös löytämään Waitrosesta näkkileipää sekä jonkinlaista ruisleipää! Illalla kämppikseni kutsuivat minut mukaansa tien toisella puolella olevaan pubiin hengailemaan pienellä porukalla, ja ilta oli todella mukava! Tapasin siellä myös lukuvuoden vaihdon tekeviä ja kansainvälisiä maisteriopiskelijoita, ja kuulin lisää elämästä Sheffieldissä. Pubin asiakkailla on toisinaan mukava tapa olla äänekkäitä yöllä kun yritän nukkua, mutta alan pikkuhiljaa tottua niihin ääniin…


Perjantaina menin hermostuneena yliopistolle ensimmäistä orientaatiopäivää varten. Selvisi, että Erasmus-opiskelijoita on keväällä melko vähän, vain noin 30 verrattuna syksyn noin 80:neen. Siltikin suomalaisia oli paikalla kuusi ja Ranskasta vieläkin enemmän porukkaa. Muuten opiskelijoita oli mm. Saksasta, Tanskasta, Italiasta, Espanjasta, Tšekistä ja Australiasta. Päivän aikana sain monia uusia tuttuja ja opin paljon asioita yliopistosta ja uudesta kotikaupungistani. Englantilaisten käsitys lounaasta on esimerkiksi kolmioleivät, sipsit ja karkit, joten orientaation jälkeen suunnistimme pienemmällä porukalla yhdessä syömään. Illalla menimme porukalla pubiin katsomaan Sheffieldin jalkapallojoukkueiden derbyä, joka onneksi päättyi tasapeliin, sillä liikkeellä oli todella intohimoista jalkapallokansaa, ja poliiseja oli partioimassa ympäri kaupunkia. Viikonloppuna selvisi muun muassa, että moni (suomalainen) vaihtari asuu samassa asuntolassa kuin minä, mikä on todella positiivinen asia. Lauantaina ohjelmassa oli Meadowhall-ostoskeskuksen katsastaminen sekä kotibilettäminen illalla, ja sunnuntaina teimme yhdessä kierroksen kävellen Sheffieldin keskustassa. 


Maanantaina orientaatio jatkui, mutta samaan aikaan piti myös selviytyä ensimmäisistä luennoista. Orientaatiossa annettiin vinkkejä muun muassa opiskelusta ja matkustelusta, rekisteröidyttiin terveydenhoitoa varten ja katsottiin englantilaisia elokuvia. Luennoilla on onneksi ensimmäisellä viikolla lähinnä pientä johdattelua aiheeseen sekä kurssin aikataulun tarkentamista. Kaikki luennoitsijat ovat oikein mukavia ja tällä hetkellä työkuorma keväällä vaikuttaa melko samalta kuin Suomessa, joskin minulla ei ole ollenkaan varsinaisia tenttejä, sillä valitsin sellaiset kurssit, joissa kirjoitetaan essee ja suoritetaan tehtäviä pitkin kevättä, joten koeviikkojen pitäisi olla minulla vapaata aikaa. Täällä kursseihin kuuluu yleensä 1h luento joka viikko, jossa käsitellään teoriaa, ja 2h workshop/seminaari, jossa työskennellään käytännönläheisemmin ja usein pienryhmissä. Luennoitsijat antavat yleensä tehtäväksi lukea joitakin osia kirjoista tai artikkeleista ennen opetusta, jotta opiskelijat ovat perillä opetettavasta asiasta ja seminaareissa voidaan keskustella asioista yhdessä. Luennoilla ei ole pakko olla läsnä, mutta workshopeille/seminaareihin osallistumista yleensä seurataan, ja satunnaiset poissaolot ovat hyväksyttäviä.Tiistaina oli viimeinen orientaatiopäivä, ja illalla kävimme isommalla porukalla Zizzissä syömässä. Illemmalla jatkoimme Botanist-baariin, joka muistutti sisältä lähinnä puutarhaa, ja siellä oli tarjolla todella eksoottisia drinkkejä! Illan aikana satoi myös jonkin verran lunta, josta osa vaihtareista oli innoissaan ja toisen ei niinkään… Keskiviikkona teimme reissun Ikeaan, mikä oli ihan kuin olisi kotiin tullut, ja söimme perinteiset lihapulla-annokset. Myöhemmin tällä viikolla on luvassa vaihtareiden yhteinen illallinen, matka Yorkiin sekä Sheffieldin kasvitieteelliseen puutarhaan. Hyvien yöunien saaminen on osoittautunut todella tärkeäksi mutta myös todella haastavaksi, mutta toisaalta kiireisenä pysyminen saa myös jossakin häämöttävän koti-ikävän toivottavasti pysymään jatkossakin loitolla.

Have a lovely day!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Moikka! Nyt on vaihto suoritettu ja odottelen vielä viimeisiä kurssien arvosanoja, jotta voin lähettää paperini Vaasan yliopistoon ja saada keväällä tekemistäni opinnoista sivuaineen tutkintooni.  Vaihdosta palaaminen on sujunut yllättävän hyvin, mikä varmaan pitkälti johtuu siitä, että kaksi päivää Suomeen paluuni jälkeen lähdin vielä neljäksi päiväksi Varsovaan kaverin luo vierailulle ja nyt olen tämän viikon asustellut vielä perheen luona ja olen saanut taas rauhassa tottua Suomessa olemiseen ja arki ei ole vielä kunnolla päässyt alkamaan. Viimeistään varmaan töiden alettua tajuan, että kevään lomalta tuntunut aika on ohi ja täytyy palata todellisuuteen. Neljä kuukautta oli juuri sopiva aika tottua uuteen elämään ja saada hyviä kavereita, joten lähteminen oli vaikeaa. Lähtöpäivänä oli sekavat fiilikset, sillä totta kai olin haikeana kun piti hyvästellä monet kaverit ja lähteä takaisin "tavalliseen" arkeen, mutta toisaalta olin myös vähän innoissani päästessäni näkem
'Sup? Tämä on varmaankin viimeinen postaus jonka kirjoitan vaihdon aikana, sillä reilun kahden viikon päästä on aika palata takaisin Suomeen. Ehdin viettää Suomessa vain kaksi päivää, sillä lähden moikkaamaan Vaasa-kaveria Puolaan neljäksi päiväksi toukokuun lopussa. Viime viikkojen aikana on kertynyt paljon vikoja kertoja: viimeinen kerta kirjastossa (vihdoin sain kaikki kouluhommat hoidettua eilen), viimeinen lounas kampuksella, viimeinen kerta (toivottavasti vain vähään aikaan) kun näen osaa vaihtokavereista ja viimeinen kerta vakkaribaarissa. Vaikeeta vielä ymmärtää että lähtö on näinkin lähellä, mutta toisaalta se kannustaa tekemään kaikkea kivaa ja kokeilemaan uusia juttuja vielä kun pystyy.  Pääsiäisloman jälkeisellä viikolla sain tänne Suomi-kaverin kylään ja käytiin vähän turisteilemassa ympäri Sheffieldiä, ja näin viimeinkin kasvitieteellisen puutarhan ja sen puiston ilman lumipeitettä. Oli ihanaa nähdä kukat kukkimassa jo huhtikuun alussa. Huhtikuussa