Siirry pääsisältöön
Moikka! Olen 22-vuotias kauppatieteiden opiskelija Vaasan yliopistosta ja keväällä 2018 lähden Erasmus-vaihtoon Sheffieldiin, Iso-Britanniaan. Täällä on tarkoitus kirjoitella
vaihdosta, matkustelusta ja elämästä muutenkin uudessa maassa.
Moikka!

Nyt on vaihto suoritettu ja odottelen vielä viimeisiä kurssien arvosanoja, jotta voin lähettää paperini Vaasan yliopistoon ja saada keväällä tekemistäni opinnoista sivuaineen tutkintooni. Vaihdosta palaaminen on sujunut yllättävän hyvin, mikä varmaan pitkälti johtuu siitä, että kaksi päivää Suomeen paluuni jälkeen lähdin vielä neljäksi päiväksi Varsovaan kaverin luo vierailulle ja nyt olen tämän viikon asustellut vielä perheen luona ja olen saanut taas rauhassa tottua Suomessa olemiseen ja arki ei ole vielä kunnolla päässyt alkamaan. Viimeistään varmaan töiden alettua tajuan, että kevään lomalta tuntunut aika on ohi ja täytyy palata todellisuuteen. Neljä kuukautta oli juuri sopiva aika tottua uuteen elämään ja saada hyviä kavereita, joten lähteminen oli vaikeaa. Lähtöpäivänä oli sekavat fiilikset, sillä totta kai olin haikeana kun piti hyvästellä monet kaverit ja lähteä takaisin "tavalliseen" arkeen, mutta toisaalta olin myös vähän innoissani päästessäni näkemään vanhoja kavereita, perheeni ja tekemään tuttuja asioita joita kaipasin vaihdon aikana.

Teimme kuitenkin kolmen kaverin kanssa vielä viimeisen reissun etelään ennen lähtöä. 8.5. lähdettiin ensin kahden kaverin kanssa junalla kohti Newquayta, Cornwallia. Matkaan lähdettiin keskipäivällä ja perillä oltiin iltaseitemän jälkeen. Ensisilmäyksellä paikkaa olisi voinut erehtyä luulemaan etelä-Euroooppalaiseksi kaupungiksi, sillä siellä oli palmuja, suuria aaltoja ja surffareita tuli vastaan joka kadun kulmalla. Neljän päivän aikana ihastuimme kaupunkiin ja sen rentoon surffari-ilmapiiriin. Kävimme surffaamassa (melko huonolla menestyksellä mutta hauskaa oli) sekä läheisissä kaupungeissa ja kylissä kuten St. Ivesissä, Port Isaacissa ja Boscastlessa.


Märkäpuvut päälle ja menoksi! Vesi oli todella kylmää mutta onneksi saatiin hyvät varusteet.

Rannalta pystyi seuraamaan miten oikeat ammattilaiset hoitivat hommanSt. Ives

St. Michael's Mount jonne piti korkean vuoroveden aikaan mennä veneellä

St. Michael's Mountin linna

Port Isaac oli yksi mun must see -kohteista, sillä se on Doc Martinin kuvauspaikka.


Boscastle

12.5. vaihdoimme maisemaa (jälleen 7h junamatkalla) ja tapasimme neljännen kaverin Portsmouthissa. Kävelimme satamassa, kävimme D-day -museossa ja kävimme katsomassa naapurikreivikunnassa luontonähtävyyksiä Old Harry Rockseja ja Durdle Dooria.


Emirates Spinnaker Tower Portsmouthissa


Old Harry Rocks

Durdle Door


15.5. risteilimme Isle of Wightille rentoutumaan rannalle. Heräsimme katsomaan auringonnousua, grillasimme, pelasimme minigolfia ja otimme aurinkoa rannalla.


Hover-risteilijällä matka taittui kymmenessä minuutissa

Majoituksesta tälle rannalle oli vain muutama minuutti

Lähin iso kaupunki oli Sandown


Auringonnousua varten sai herätä viideltä17.5. oli aika sanoa heipat kahdelle kavereista ja jatkaa matkaa Bristoliin. Siellä kävelimme etsimässä Banksyn katutaidetta, kiipesimme näköalapaikalle ja  katsoimme lauantaina terassilla kuninkaallisia häitä. Perjantaina kävimme Bathissa päiväretkellä näkemässä roomalaiset kylpylät ja kiertelemässä ympäriinsä.

Bath ansaitsi ehdottomasti paikan yhtenä suosikkikaupunkinani Britanniassa, todella kaunis paikka ja paljon nähtävää!

Roomalaisissa kylpylöissä meni monta tuntia kierrellessä


Olihan sitä kylpylän terveysvettä pakko maistaa... Oli yhtä pahaa miltä haisi :D

Bathin Royal Crescent

Osuimme Bathiin hyvään aikaan, sillä siellä oli Bath Festival käynnissä, ja ympäri kaupunkia oli ohjelmaa koko päivän


Banksyn Man hanging from window

Bristol ylhäältä

Reissulta palattuamme lähinnä pakkailimme tavaroita (joita oli kummasti kertynyt lisää) ja kävimme tekemässä muutamia tekemättä jääneitä asioita kuten nauttimassa lämpimästä päivästä läheisen terassin aurinkotuoleilla ja keskustaan pystytetyssä maailmanpyörässä. Oli mukavaa kun vielä muutaman päivän sai nauttia Sheffieldistä. Kotiinpaluumatka sujui hyvin, olin onnellinen kun sain iltalennon, ja pääsin nopeasti kotona nukkumaan eikä ikävissä tunnelmissa tarvinnut velloa loppupäivää.


Vietin siis yhden kokonaisen päivän vanhempieni luona ja 24.5. suuntasin aamulennolla Varsovaan. Pakko myöntää, että oli hämmentävää Briteissä vietettyjen kuukausien jälkeen mennä paikkaan, jossa ei puhuttu kovin hyvin englantia. Kaupunki oli kuitenkin kaunis ja tekemistä riitti kaikille päiville.
Wilanowin palatsi

Multimedia Fountain Parkissa oli pimeällä hieno valoesitys

Neonmuseo

Kävimme Kopernikuksen tiedekeskuksessa

Palace of Culture and Science 

Varsovan yliopiston katolla oli kattopuutarha. Ei haittaisi jos Vaasassakin olisi tälläinen


Vaikka Varsova onkin suurkaupunki, siellä oli yllättävän paljon vehreää puistoaluetta

Jos nyt pitäisi vaihto jotenkin tiivistää, niin en tietäisi edes mistä aloittaa. Kun lähdin vaihtoon, en ollut koskaan puhunut kokonaista päivä vain englantia enkä ollut koskaan käynyt Britanniassa. Lupasin itselleni pitää mielen avoimena, olla kärsivällinen ja yrittää pitää elämän tasapainossa uudessa maassa. Yritin olla odottamatta yhtään liikoja, mutta tietenkin halusin, että kaikki sujuu hyvin. Kaikki pienet odotukseni ylittyivät moninkertaisesti: pääsin reissaamaan ympäri Brittejä ja uusiin maihin, sain uusia kavereita ja opiskelukin sujui hyvin. Koti-ikävä ei iskenyt yhtä pahasti kuin kuvittelin koska pidin itseni kiireisenä  ja sain varmuutta englannin osaamiseeni.

Parasta vaihtoon lähtemisessä oli uusien asioiden oppiminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Vaikka opiskelu jäi välillä toissijaiseksi, oli mielenkiintoista nähdä miten muissa maissa opiskellaan. Pahinta vaidossa oli sieltä lähteminen. Mitään vastoinkäymistä ei voi verrata siihen tunteeseen, mikä kotimatkalla tuli. Vaihdon aikana opin paljon uusista kulttuureista, varsinkin jutellessani uusille ihmisille ja kokeillessani uusia asioita. Opin tuntemaan uusia ihmisiä, joihin toivottavasti pidän yhteyttä vielä pitkään. Opin itsestäni, sillä pääsin irtautumaan täysin uusiin maisemiin ja minun piti laittaa itseni likoon. Opin, että asiat jotka ovat itsestäänselvyyksiä minulle, eivät ole sitä välttämättä muille. Opin, että Suomi on itseasiassa aika hyvä paikka asua ja elää. Opin, että asioilla on enimmäkseen tapana järjestyä.

Suosittelen vaihtoon lähtemistä siis kaikille, jotka sitä vähänkään harkitsevat, ja Sheffield on todella hyvä paikka jos haluaa Englantiin, sillä sillä on keskeinen sijainti, hyvä opiskelijakulttuuri ja se on halpa kaupunki. Vaikka lähtöä suunnittelisi kuinka, aina tulee jotakin pientä ja ärsyttävää ilmi, itse unohdin kotiin esimerkiksi piuhan jolla yhdistetään kamera tietokoneeseen, ja vaihdon aikana ärsyynnyin kokolattiamattoihin ja suihkun huonoon vedenpaineeseen, kävin myös kahden kaverin kanssa ensiavussa :D Silti ainakaan omalle kohdalleni ei onneksi sattunut suurempia kommelluksia joista en yli olisi päässyt, ja jälkimaku vaihdosta on siis vain ja ainoastaan positiivinen. 

Seuraavana on siis vuorossa vähän lomailua ja töihin paluu. Syksyn jälkeen opiskelu jatkuu maisteritutkinnon parissa Vaasassa. Hyvä uutinen: Australialainen tyttö johon tutustuin vaihdossa, jää kiertämään Eurooppaa kesäksi, ja hän päätti tulla pitkäksi viikonlopuksi kesäkuussa Helsinkiin, joten pääsen näkemään häntä ja myös kahta suomalaista tyttöä pian, toivottavasti se helpottaa pientä vaihtoikävääni.

Kiitos kun luit blogiani, saatan tänne kirjoittaa vielä jotakin jos inspiraatio iskee!

Hei hei!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cheers! Uskomatonta, että olen ollut täällä jo yli viikon! Tuntuu paljon pidemmältä ajalta, sillä kaikenlaista on tapahtunut. Olen tottunut täällä elämiseen mielestäni hämmästyttävän nopeasti. Englannin puhuminen sujuu koko ajan paremmin ja osaan jo suunnistaa kaupungilla melko sujuvasti. Viikko sitten sunnuntaina suljin matkalaukkuni (hieman vaivaa sai nähdä), keräsin tavarat kasaan ja nukuin tuskin ollenkaan, sillä aamulla oli aikainen herätys (3:30) ja lähtö lentokentälle. Jouduin maksamaan 11 euroa hieman ylipainoisesta laukusta, mutta en vain yksikertaisesti keksinyt enää mitä voisin jättää pois matkatavaroistani. Olin jo tehnyt pitkän listan asioista, joita pitäisi ostaa ja tehdä aikalailla samana päivänä kun saavun perille, joten en kauheasti halunnut pidentää sitäkään. Lennot (Tukholman kautta Manchesteriin) sujuivat ilman suurempia ongelmia, ja perillä sain odotella melkein kaksi tuntia junan tuloa, mutta ehdin siinä hyvin syödä ja yrittää vähän totutella ajatukseen, et
'Sup? Tämä on varmaankin viimeinen postaus jonka kirjoitan vaihdon aikana, sillä reilun kahden viikon päästä on aika palata takaisin Suomeen. Ehdin viettää Suomessa vain kaksi päivää, sillä lähden moikkaamaan Vaasa-kaveria Puolaan neljäksi päiväksi toukokuun lopussa. Viime viikkojen aikana on kertynyt paljon vikoja kertoja: viimeinen kerta kirjastossa (vihdoin sain kaikki kouluhommat hoidettua eilen), viimeinen lounas kampuksella, viimeinen kerta (toivottavasti vain vähään aikaan) kun näen osaa vaihtokavereista ja viimeinen kerta vakkaribaarissa. Vaikeeta vielä ymmärtää että lähtö on näinkin lähellä, mutta toisaalta se kannustaa tekemään kaikkea kivaa ja kokeilemaan uusia juttuja vielä kun pystyy.  Pääsiäisloman jälkeisellä viikolla sain tänne Suomi-kaverin kylään ja käytiin vähän turisteilemassa ympäri Sheffieldiä, ja näin viimeinkin kasvitieteellisen puutarhan ja sen puiston ilman lumipeitettä. Oli ihanaa nähdä kukat kukkimassa jo huhtikuun alussa. Huhtikuussa
What’s up? Aika on mennyt todella nopeasti sitten viime postauksen, ja tuntuu, että aina kun saa jonkun asian tehtyä, ilmestyy joku toinen asia hoidettavaksi. Onneksi taakse on jäänyt kandin tutkielma, tentit ja to do-listan asioista. Onnistuin tässä välissä myös pitämään miniloman, eli lensin ensin Pariisiin, matkustin sieltä junalla Lilleen katsomaan kaveria, joka on siellä vaihdossa, ja viikonlopuksi mentiin yhdessä Rotterdamiin. Tarkoitus oli mennä junalla Amsterdamiin ja lentää sitä kautta Suomeen, mutta jumituinkin sinne kahdeksi päiväksi lumimyrskyn takia… Pääsin sieltä kuitenkin loppujen lopuksi turvallisesti kotiin, ja nyt olenkin joululoman vietossa perheen luona. Matkustin lentokentältä Eiffel-tornille ja kävelin sieltä juna-asemalle Gare du Nordille. Eksyin sattumalta kauniisti valaistulle joulukadulle, olisi ollut kiva kuvailla siellä myös illalla. Pakko oli käydä kuvaamassa myös Winston Churchillin patsasta. Église du Sacré-Coeur de Lille –k