Siirry pääsisältöön
Moikka! Olen 22-vuotias kauppatieteiden opiskelija Vaasan yliopistosta ja keväällä 2018 lähden Erasmus-vaihtoon Sheffieldiin, Iso-Britanniaan. Täällä on tarkoitus kirjoitella
vaihdosta, matkustelusta ja elämästä muutenkin uudessa maassa.
Moikka!

Nyt on vaihto suoritettu ja odottelen vielä viimeisiä kurssien arvosanoja, jotta voin lähettää paperini Vaasan yliopistoon ja saada keväällä tekemistäni opinnoista sivuaineen tutkintooni. Vaihdosta palaaminen on sujunut yllättävän hyvin, mikä varmaan pitkälti johtuu siitä, että kaksi päivää Suomeen paluuni jälkeen lähdin vielä neljäksi päiväksi Varsovaan kaverin luo vierailulle ja nyt olen tämän viikon asustellut vielä perheen luona ja olen saanut taas rauhassa tottua Suomessa olemiseen ja arki ei ole vielä kunnolla päässyt alkamaan. Viimeistään varmaan töiden alettua tajuan, että kevään lomalta tuntunut aika on ohi ja täytyy palata todellisuuteen. Neljä kuukautta oli juuri sopiva aika tottua uuteen elämään ja saada hyviä kavereita, joten lähteminen oli vaikeaa. Lähtöpäivänä oli sekavat fiilikset, sillä totta kai olin haikeana kun piti hyvästellä monet kaverit ja lähteä takaisin "tavalliseen" arkeen, mutta toisaalta olin myös vähän innoissani päästessäni näkemään vanhoja kavereita, perheeni ja tekemään tuttuja asioita joita kaipasin vaihdon aikana.

Teimme kuitenkin kolmen kaverin kanssa vielä viimeisen reissun etelään ennen lähtöä. 8.5. lähdettiin ensin kahden kaverin kanssa junalla kohti Newquayta, Cornwallia. Matkaan lähdettiin keskipäivällä ja perillä oltiin iltaseitemän jälkeen. Ensisilmäyksellä paikkaa olisi voinut erehtyä luulemaan etelä-Euroooppalaiseksi kaupungiksi, sillä siellä oli palmuja, suuria aaltoja ja surffareita tuli vastaan joka kadun kulmalla. Neljän päivän aikana ihastuimme kaupunkiin ja sen rentoon surffari-ilmapiiriin. Kävimme surffaamassa (melko huonolla menestyksellä mutta hauskaa oli) sekä läheisissä kaupungeissa ja kylissä kuten St. Ivesissä, Port Isaacissa ja Boscastlessa.


Märkäpuvut päälle ja menoksi! Vesi oli todella kylmää mutta onneksi saatiin hyvät varusteet.

Rannalta pystyi seuraamaan miten oikeat ammattilaiset hoitivat hommanSt. Ives

St. Michael's Mount jonne piti korkean vuoroveden aikaan mennä veneellä

St. Michael's Mountin linna

Port Isaac oli yksi mun must see -kohteista, sillä se on Doc Martinin kuvauspaikka.


Boscastle

12.5. vaihdoimme maisemaa (jälleen 7h junamatkalla) ja tapasimme neljännen kaverin Portsmouthissa. Kävelimme satamassa, kävimme D-day -museossa ja kävimme katsomassa naapurikreivikunnassa luontonähtävyyksiä Old Harry Rockseja ja Durdle Dooria.


Emirates Spinnaker Tower Portsmouthissa


Old Harry Rocks

Durdle Door


15.5. risteilimme Isle of Wightille rentoutumaan rannalle. Heräsimme katsomaan auringonnousua, grillasimme, pelasimme minigolfia ja otimme aurinkoa rannalla.


Hover-risteilijällä matka taittui kymmenessä minuutissa

Majoituksesta tälle rannalle oli vain muutama minuutti

Lähin iso kaupunki oli Sandown


Auringonnousua varten sai herätä viideltä17.5. oli aika sanoa heipat kahdelle kavereista ja jatkaa matkaa Bristoliin. Siellä kävelimme etsimässä Banksyn katutaidetta, kiipesimme näköalapaikalle ja  katsoimme lauantaina terassilla kuninkaallisia häitä. Perjantaina kävimme Bathissa päiväretkellä näkemässä roomalaiset kylpylät ja kiertelemässä ympäriinsä.

Bath ansaitsi ehdottomasti paikan yhtenä suosikkikaupunkinani Britanniassa, todella kaunis paikka ja paljon nähtävää!

Roomalaisissa kylpylöissä meni monta tuntia kierrellessä


Olihan sitä kylpylän terveysvettä pakko maistaa... Oli yhtä pahaa miltä haisi :D

Bathin Royal Crescent

Osuimme Bathiin hyvään aikaan, sillä siellä oli Bath Festival käynnissä, ja ympäri kaupunkia oli ohjelmaa koko päivän


Banksyn Man hanging from window

Bristol ylhäältä

Reissulta palattuamme lähinnä pakkailimme tavaroita (joita oli kummasti kertynyt lisää) ja kävimme tekemässä muutamia tekemättä jääneitä asioita kuten nauttimassa lämpimästä päivästä läheisen terassin aurinkotuoleilla ja keskustaan pystytetyssä maailmanpyörässä. Oli mukavaa kun vielä muutaman päivän sai nauttia Sheffieldistä. Kotiinpaluumatka sujui hyvin, olin onnellinen kun sain iltalennon, ja pääsin nopeasti kotona nukkumaan eikä ikävissä tunnelmissa tarvinnut velloa loppupäivää.


Vietin siis yhden kokonaisen päivän vanhempieni luona ja 24.5. suuntasin aamulennolla Varsovaan. Pakko myöntää, että oli hämmentävää Briteissä vietettyjen kuukausien jälkeen mennä paikkaan, jossa ei puhuttu kovin hyvin englantia. Kaupunki oli kuitenkin kaunis ja tekemistä riitti kaikille päiville.
Wilanowin palatsi

Multimedia Fountain Parkissa oli pimeällä hieno valoesitys

Neonmuseo

Kävimme Kopernikuksen tiedekeskuksessa

Palace of Culture and Science 

Varsovan yliopiston katolla oli kattopuutarha. Ei haittaisi jos Vaasassakin olisi tälläinen


Vaikka Varsova onkin suurkaupunki, siellä oli yllättävän paljon vehreää puistoaluetta

Jos nyt pitäisi vaihto jotenkin tiivistää, niin en tietäisi edes mistä aloittaa. Kun lähdin vaihtoon, en ollut koskaan puhunut kokonaista päivä vain englantia enkä ollut koskaan käynyt Britanniassa. Lupasin itselleni pitää mielen avoimena, olla kärsivällinen ja yrittää pitää elämän tasapainossa uudessa maassa. Yritin olla odottamatta yhtään liikoja, mutta tietenkin halusin, että kaikki sujuu hyvin. Kaikki pienet odotukseni ylittyivät moninkertaisesti: pääsin reissaamaan ympäri Brittejä ja uusiin maihin, sain uusia kavereita ja opiskelukin sujui hyvin. Koti-ikävä ei iskenyt yhtä pahasti kuin kuvittelin koska pidin itseni kiireisenä  ja sain varmuutta englannin osaamiseeni.

Parasta vaihtoon lähtemisessä oli uusien asioiden oppiminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Vaikka opiskelu jäi välillä toissijaiseksi, oli mielenkiintoista nähdä miten muissa maissa opiskellaan. Pahinta vaidossa oli sieltä lähteminen. Mitään vastoinkäymistä ei voi verrata siihen tunteeseen, mikä kotimatkalla tuli. Vaihdon aikana opin paljon uusista kulttuureista, varsinkin jutellessani uusille ihmisille ja kokeillessani uusia asioita. Opin tuntemaan uusia ihmisiä, joihin toivottavasti pidän yhteyttä vielä pitkään. Opin itsestäni, sillä pääsin irtautumaan täysin uusiin maisemiin ja minun piti laittaa itseni likoon. Opin, että asiat jotka ovat itsestäänselvyyksiä minulle, eivät ole sitä välttämättä muille. Opin, että Suomi on itseasiassa aika hyvä paikka asua ja elää. Opin, että asioilla on enimmäkseen tapana järjestyä.

Suosittelen vaihtoon lähtemistä siis kaikille, jotka sitä vähänkään harkitsevat, ja Sheffield on todella hyvä paikka jos haluaa Englantiin, sillä sillä on keskeinen sijainti, hyvä opiskelijakulttuuri ja se on halpa kaupunki. Vaikka lähtöä suunnittelisi kuinka, aina tulee jotakin pientä ja ärsyttävää ilmi, itse unohdin kotiin esimerkiksi piuhan jolla yhdistetään kamera tietokoneeseen, ja vaihdon aikana ärsyynnyin kokolattiamattoihin ja suihkun huonoon vedenpaineeseen, kävin myös kahden kaverin kanssa ensiavussa :D Silti ainakaan omalle kohdalleni ei onneksi sattunut suurempia kommelluksia joista en yli olisi päässyt, ja jälkimaku vaihdosta on siis vain ja ainoastaan positiivinen. 

Seuraavana on siis vuorossa vähän lomailua ja töihin paluu. Syksyn jälkeen opiskelu jatkuu maisteritutkinnon parissa Vaasassa. Hyvä uutinen: Australialainen tyttö johon tutustuin vaihdossa, jää kiertämään Eurooppaa kesäksi, ja hän päätti tulla pitkäksi viikonlopuksi kesäkuussa Helsinkiin, joten pääsen näkemään häntä ja myös kahta suomalaista tyttöä pian, toivottavasti se helpottaa pientä vaihtoikävääni.

Kiitos kun luit blogiani, saatan tänne kirjoittaa vielä jotakin jos inspiraatio iskee!

Hei hei!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

'Sup? Tämä on varmaankin viimeinen postaus jonka kirjoitan vaihdon aikana, sillä reilun kahden viikon päästä on aika palata takaisin Suomeen. Ehdin viettää Suomessa vain kaksi päivää, sillä lähden moikkaamaan Vaasa-kaveria Puolaan neljäksi päiväksi toukokuun lopussa. Viime viikkojen aikana on kertynyt paljon vikoja kertoja: viimeinen kerta kirjastossa (vihdoin sain kaikki kouluhommat hoidettua eilen), viimeinen lounas kampuksella, viimeinen kerta (toivottavasti vain vähään aikaan) kun näen osaa vaihtokavereista ja viimeinen kerta vakkaribaarissa. Vaikeeta vielä ymmärtää että lähtö on näinkin lähellä, mutta toisaalta se kannustaa tekemään kaikkea kivaa ja kokeilemaan uusia juttuja vielä kun pystyy.  Pääsiäisloman jälkeisellä viikolla sain tänne Suomi-kaverin kylään ja käytiin vähän turisteilemassa ympäri Sheffieldiä, ja näin viimeinkin kasvitieteellisen puutarhan ja sen puiston ilman lumipeitettä. Oli ihanaa nähdä kukat kukkimassa jo huhtikuun alussa. Huhtikuussa
How’s life? Nyt on jo yli kuukausi vietetty Sheffieldissä ja vaikka vaihtarielämään kuuluu yllätykset ja viime hetken suunnitelmat, jonkin verran rutiinejakin on tullut jo kehitettyä. Olen esimerkiksi löytänyt suosikkiruokalan kampuksella (Hallam Central, se yksi ja ainoa paikka mistä saa jollain lailla terveellistä ja lämmintä ruokaa…), suosikkiruokakaupat (Sainsbury’s ja Waitrose), siivouspäivän (torstaisin, koska silloin ei ole luentoja ollenkaan) ja voimat kirjoittaa päiväkirjaa joka ilta. Seuraavaksi tavoitteena on opiskelurutiinien kehittäminen, sillä ensimmäisen esseen palautuspäivä on ensi kuun alussa. Ollaan myös kolmena maanantaina peräkkäin käyty enemmän ja vähemmän vaihtelevalla vaihtariporukalla yliopiston baarin pubivisassa. Kahtena ensimmäisenä kertana onnistuttiin asettamaan rima vähän liiankin matalalle mutta kolmas kerta toden sanoo – onnistuttiin voittamaan yli 20 paikallisista opiskelijoista koostuvaa tiimiä, ja tämä on merkittävä tieto siksi, että pubi-is