Siirry pääsisältöön
Moikka! Olen 22-vuotias kauppatieteiden opiskelija Vaasan yliopistosta ja keväällä 2018 lähden Erasmus-vaihtoon Sheffieldiin, Iso-Britanniaan. Täällä on tarkoitus kirjoitella
vaihdosta, matkustelusta ja elämästä muutenkin uudessa maassa.

Hello mates!

Tässä sitä ollaan, reilu kuukausi aikaa siihen, että kone nousee Helsinki-Vantaalta ja lentää kohti Manchesteria, eikä paluulento lähde ihan heti takaisin koti-Suomeen. Sheffieldissä ei siis ole sellaista lentokenttää, jonne menisi Suomesta lentoja, joten täytyy kiertää Manchesterin kautta.

En ole koskaan aikaisemmin käynyt Iso-Britanniassa, mutta jossakin alitajunnassa olen jo pidemmän aikaa kehitellyt ajatusta, että jos/kun joskus lähden vaihto-opiskelemaan, niin siinä olisi aika hyvä sauma käydä tutustumassa siellä paikkoihin ja kulttuuriin paremmin. Keväällä kävin kyllä läpi valehtelematta kaikki Vaasan yliopistossa meille tarjolla olevat vaihtoyliopistot, ja aikaahan siinä olisi säästynyt, jos olisi toiminut vaan sen ensimmäisen ajatuksen mukaan, mutta loppu hyvin kaikki hyvin.

Noin kuukausi sitten minut hyväksyttiin virallisesti vaihto-opiskelijaksi ja kämppää hain aika pian sen jälkeen. Ajatuksena on siis asua soluhuoneessa kämppisten kanssa, saa nähdä miten tällainen yksin elämään tottunut jaksaa palata soluarkeen melkein kahden vuoden jälkeen. Toisaalta tosi mukavaa, jos kämppiksistä tulee hyviä kavereita ja elämä sujuu, mutta varmaankin tulee olemaan mutkia matkassa. Kämpästä pitäisi tulla infoa tässä viikon sisällä, jännää!

Sheffield sijaitsee siis aika lailla keskellä Iso-Britanniaa, siinä kapeimmassa kohdassa. Mielestäni kaupungin sijainti on aika mainio siinä suhteessa, että kaikkialle pääsee suhteellisen nopeasti. Esimerkiksi Manchesteriin on reilu tunnin matka junalla, Lontooseen menee reilu kaksi tuntia ja Edinburghiin kolme ja puoli tuntia. Kun aluksi näin Sheffieldin vaihtokohteissa, näin mielessäni ensimmäiseksi jonkun pienehkön idyllisen kylän Englannissa, mutta googlaamisen jälkeen selvisikin, että se on asukasluvultaan yksi suurimpia Iso-Britannian kaupunkeja ja sen metropolialueella asuu yli 1,5 miljoonaa ihmistä. Sheffieldissä on kaksi yliopistoa, Sheffield University ja Sheffield Hallam University (SHU), ja jälkimmäinen tulee siis olemaan se, jossa opiskelen.

Meillä oli aiemmin syksyllä vaihto-opiskelijoille tarkoitettu tapahtuma, jossa vaihdosta palanneet opiskelijat jakoivat viisauttaan meille vasta lähteville. Sheffield on ollut meillä vaihtokohteena vasta yhden vuoden verran, joten hirveästi kokemuksia ei ole saatavilla, mutta oli ihanaa, kun pääsin kysymään vaihdon jo kokeneilta heidän kokemuksistaan ja elämästään Sheffieldissä. Olen kyllä selvittänyt netistä muiden yliopistojen ja ulkomaalaistenkin kokemuksia Sheffieldistä, ja aina kun opin jotain lisää, tuntuu, että haluan sinne vain enemmän.

Tässä muutamia juttuja, joita olen netissä pyöriessäni Sheffieldistä oppinut:
1. En juuri löytänyt sellaisia tunnettuja Sheffieldiläisiä, joista itse olisin kuullut, mutta sieltä on kotoisin esimerkiksi bändit Pulp, Arctic Monkeys ja Bring Me the Horizon.
2. Sheffieldissä ja muutenkin Iso-Britanniassa on vilkas yöelämä ja paljon paikkoja mihin mennä. Somesta päätellen myös meno tuntuu olevan vauhdikasta ;)
3. Suomessa kouluruoka on oikeasti terveellistä verrattuna Englantilaiseen kouluruokaan. Kuulemma yliopistollakin on päivittäin tarjolla lähinnä burritoja, hampurilaisia, ranskalaisia ja vastaavaa syötävää. Täytyy siis huolehtia, että keittiössä on välineet omien eväiden tekemiseen…
4. Sheffieldissä asuu yli 60 000 opiskelijaa, mikä on noin viisi kertaa enemmän kuin Vaasassa.
5. Vaikka Sheffield on suuri teollisuuskaupunki, 60 % kaupungista sanotaan olevan viheralueita kuten (kansallis)puistoja, puutarhoja ja maaseutua. Siellä on myös eniten puita per asukas Euroopassa.
6. Sheffieldissä on todella alhaiset asumisen kustannukset verrattuna muuhun Britanniaan, mutta saa soluhuoneesta silti maksaa enemmän kuin Vaasassa.
7. Sheffieldissä tuskin tulee olemaan pakkasta sinä aikana kun asun siellä, mutta vaikka se sijaitsee sisämaassa, pääsen luultavasti nauttimaan samanlaisista tuulista ja sateista kuin Vaasassakin.
8. Sheffieldiin avattiin viime kesänä IKEA, joten sieltä saan a) halvalla sellaisia kodin tarvikkeita, joita asunnossani ei välttämättä ole valmiina ja b) lohdutusta mahdolliseen koti-ikävään, kun on joku tuttu paikka minne mennä ja josta saa perinteisiä lihapullia!
9. Sheffield Football Club on maailman vanhin jalkapalloseura ja Sandygate Road –kenttä on maailman vanhin jalkapallokenttä.
10. Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan Sheffield oli Iso-Britannian onnellisin kaupunki.

Siinä nyt muutamia faktoja mitä oli päällimmäisenä mielessä :)

Olen myös oppinut, että SHU:ssa on todella ystävällinen henkilökunta, joka jaksaa vastata jokaiseen hölmöönkin kysymykseeni :)

Vaihtari-infossa pyydettiin pohtimaan sitä, millainen olisin itse vaihtarina. Itselläni ei ole mitään aiempaa kokemusta ulkomailla asumisesta, opiskelusta tai työskentelemisestä, mutta rakastan matkustamista. En myöskään varmaan ole koskaan ollut tilanteessa, jossa pitäisi puhua edes kokonainen päivä englantia, mikä alkaa yhtäkkiä tuntua aika hermostuttavalta. Ensimmäisen opiskeluvuoden ajan mulla oli ulkomaalainen kämppis, jonka kanssa puhuin aina englantia ja töissä mulla on ulkomaalaisia työkavereita, mutta luulenpa että nämä kokemukset ei ole mua vielä täysin valmentanut selviämään vaihtolukukaudesta, mutta toivottavasti ne helpottaa edes vähän.

Yritän kovasti olla avoin uusille kokemuksille ja ihmisille ja lähteä mukaan mahdollisimman paljon kiinnostavilta kuulostaviin juttuihin. Tylsää sitten jäädä katumaan niitä asioita, joita ei vaihdon aikana tehnytkään. Mieluummin katuu jotain (hölmäkin) mitä on tehnyt, aika kultaa sitten muistot, kun ei nyt mistään kovin vakavasta ole kyse. Yritän myös olla kärsivällinen, lähinnä itseni kanssa ja antaa itseni oppia virheiden kautta ja iloita sitten onnistumisista. Kärsivällisyyttä tarvitaan myös siinä, että jälleen irrotan itseni tutuista kuvioista ja aloitan vähän niin kuin alusta, joten kaikkia asioita ei voi luonnollisesti heti tietää eikä osata. Koitan myös löytää tasapainon opiskelun sekä vapaa-ajan välille. Mielestäni tärkeää on myös tutustua uusiin kulttuureihin ja oppia niistä samalla jotakin.

Mitä odotuksia minulla siis on vaihtolukukaudelleni Sheffieldissä? Odotan paljon uusia kokemuksia, ihmisiä ja uuden oppimista. Odotan Iso-Britanniaan tutustumista ihmisten ja matkustamisen kautta. Odotan englannin taitoni, itseni ja maailmankuvani kehittymistä. Odotan uusiin maihin ja kaupunkeihin matkustamista ja halpojen lentojen ja majoituksen löytämistä. Odotan uuden maan koulutusjärjestelmään tutustumista. Odotan koti-ikävän iskemistä ja siitä selviytymistä. Odotan kulttuurieroja ja niistä lähteviä mielenkiintoisia keskusteluja. Odotan kuitenkin myös kotiin palaamista, mutta en ihan vielä.

Taidan päättää ensimmäisen blogini ensimmäisen postauksen tähän. Koitan kirjoitella tänne mahdollisimman usein, mutta katsotaan millainen rutiini tästä muodostuu (jos muodostuu). Seuraavaksi on vuorossa SHU:n pre-enrolmentin alkamisen odottaminen, to do-listojen lyhentäminen sekä pakkaamisen suunnitteleminen.

Take care!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

'Sup? Tämä on varmaankin viimeinen postaus jonka kirjoitan vaihdon aikana, sillä reilun kahden viikon päästä on aika palata takaisin Suomeen. Ehdin viettää Suomessa vain kaksi päivää, sillä lähden moikkaamaan Vaasa-kaveria Puolaan neljäksi päiväksi toukokuun lopussa. Viime viikkojen aikana on kertynyt paljon vikoja kertoja: viimeinen kerta kirjastossa (vihdoin sain kaikki kouluhommat hoidettua eilen), viimeinen lounas kampuksella, viimeinen kerta (toivottavasti vain vähään aikaan) kun näen osaa vaihtokavereista ja viimeinen kerta vakkaribaarissa. Vaikeeta vielä ymmärtää että lähtö on näinkin lähellä, mutta toisaalta se kannustaa tekemään kaikkea kivaa ja kokeilemaan uusia juttuja vielä kun pystyy.  Pääsiäisloman jälkeisellä viikolla sain tänne Suomi-kaverin kylään ja käytiin vähän turisteilemassa ympäri Sheffieldiä, ja näin viimeinkin kasvitieteellisen puutarhan ja sen puiston ilman lumipeitettä. Oli ihanaa nähdä kukat kukkimassa jo huhtikuun alussa. Huhtikuussa
Moikka! Nyt on vaihto suoritettu ja odottelen vielä viimeisiä kurssien arvosanoja, jotta voin lähettää paperini Vaasan yliopistoon ja saada keväällä tekemistäni opinnoista sivuaineen tutkintooni.  Vaihdosta palaaminen on sujunut yllättävän hyvin, mikä varmaan pitkälti johtuu siitä, että kaksi päivää Suomeen paluuni jälkeen lähdin vielä neljäksi päiväksi Varsovaan kaverin luo vierailulle ja nyt olen tämän viikon asustellut vielä perheen luona ja olen saanut taas rauhassa tottua Suomessa olemiseen ja arki ei ole vielä kunnolla päässyt alkamaan. Viimeistään varmaan töiden alettua tajuan, että kevään lomalta tuntunut aika on ohi ja täytyy palata todellisuuteen. Neljä kuukautta oli juuri sopiva aika tottua uuteen elämään ja saada hyviä kavereita, joten lähteminen oli vaikeaa. Lähtöpäivänä oli sekavat fiilikset, sillä totta kai olin haikeana kun piti hyvästellä monet kaverit ja lähteä takaisin "tavalliseen" arkeen, mutta toisaalta olin myös vähän innoissani päästessäni näkem
How’s life? Nyt on jo yli kuukausi vietetty Sheffieldissä ja vaikka vaihtarielämään kuuluu yllätykset ja viime hetken suunnitelmat, jonkin verran rutiinejakin on tullut jo kehitettyä. Olen esimerkiksi löytänyt suosikkiruokalan kampuksella (Hallam Central, se yksi ja ainoa paikka mistä saa jollain lailla terveellistä ja lämmintä ruokaa…), suosikkiruokakaupat (Sainsbury’s ja Waitrose), siivouspäivän (torstaisin, koska silloin ei ole luentoja ollenkaan) ja voimat kirjoittaa päiväkirjaa joka ilta. Seuraavaksi tavoitteena on opiskelurutiinien kehittäminen, sillä ensimmäisen esseen palautuspäivä on ensi kuun alussa. Ollaan myös kolmena maanantaina peräkkäin käyty enemmän ja vähemmän vaihtelevalla vaihtariporukalla yliopiston baarin pubivisassa. Kahtena ensimmäisenä kertana onnistuttiin asettamaan rima vähän liiankin matalalle mutta kolmas kerta toden sanoo – onnistuttiin voittamaan yli 20 paikallisista opiskelijoista koostuvaa tiimiä, ja tämä on merkittävä tieto siksi, että pubi-is